Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie rozprávku. Deti prevedú soľným príbehom plným pravdy

DAD-6 Foto: DAD

PREŠOV – V rusínskom Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove po dvoch rokoch privítajú detského diváka. Známu rozprávku Soľ nad zlato prinášajú v nevšednom štýle. Pôjde o divadlo masiek, čo znamená, že na javisku deti uvidia hercov, ale aj veľké množstvo masiek.

Príbeh o troch dcérach a pyšnom kráľovi pozná zrejme každé dieťa, každý dospelý. A predsa vždy tento jednoduchý príbeh prekvapuje svojou krásou a pravdou. O tom, že soľ je naozaj nad zlato a aké ťažké je to pochopiť, sa dozviete aj v DAD. Príbeh vyrozprávajú malí permoníci zo soľnej bane kráľovnej Solmíry. V predstavení bude veľa masiek, humoru, pohybu, čarovných vozíkov, trochu poézie, ale hlavne radosti, že dobro opäť zvíťazilo nad zlom.

Stavili sme na titul, ktorý zarezonuje

Rozprávka bude uvedená pod režisérskou taktovkou Kamila Žišku. Ten prezradil, že text čítal už veľmi dávno a podľa neho ide o flexibilnú rozprávku. „Teraz sme jej vdýchli život v podobe divadla masiek. Inšpiráciou pri tvorbe boli pre mňa soľné jaskyne. Tie sú fascinujúce,“ nadchýňa sa. Scéna sa odohráva v kruhovej aréne. Hudba v rozprávke je pôvodná, autorom je samotný režisér. Ten stavil na známy titul zámerne. „Chceli sme titul hry všeobecne známy, ktorý hneď zarezonuje v publiku, v tomto prípade v školách a u všetkých, ktorí majú záujem o toto detské predstavenie,“ vysvetlil.

Z plochých masiek vystúpia herci

Postavu kráľa si v rozprávke zahrá Vladimír Roháč. „Bábky sú ploché, sú našou súčasťou, vieme z nich vystúpiť. Z 2D prechádzame do 3D. Dieťa vidí aj kráľa, aj jeho charakter,“ opisuje výnimočnosť predstavenia Roháč. Jednou z princezien a asistentkou režiséra sa stala Daniela Libezňuk. „Ku každému predstaveniu pristupujeme ako k výzve. Ale v prípade detského diváka je to dvojnásobná výzva. Dôvod je prostý. Detského diváka, ako sa u nás hovorí, neošalíte,“ konštatuje Daniela s úsmevom.

Spolupráca s oceňovaným režisérom umeleckú šéfku DAD teší

V rámci scény dominujú veľké bábky, ktoré obsluhujú samotní herci. Ako vysvetľuje režisér, sú oblečení v čiernom, aby nepútali pozornosť. Umelecká šéfka DAD Ľudka Lukačiková sa na rozprávku veľmi teší. „Teším sa aj z toho, že spolupracujeme s režisérom, ktorý má veľmi veľa skúseností s týmto žánrom. Pohybuje sa vo svete rozprávok, vyzná sa, bol mnohokrát oceňovaný za svoju rozprávkovú tvorbu,“ pripomína. V hereckom obsadení uvidíte Vladimíra Roháča (Kráľ, Veterník, Permoník), Martina Oravca (Ostrík, Kuchár, Permoník), Vladimíru Štefánikovú (Otolienka, Permoník), Danielu Libezňuk (Soľmíra, Berona, Slovensko) a Zuzanu Kovalčíkovú (Maruška, Permoník). Predstavenie môžete vidieť už dnes, 20. októbra 2023 vo Veľkej sále DAD.


Ďalšie články