Viete, kde a ako v Prešove voliť? Manuál, čo robiť po vstupe do volebnej miestnosti

Príprava na predčasné parlamentné voľby na Slovensku Voľby 2023. Ilustračné foto: Radovan Stoklasa/TASR

PREŠOV – Už túto sobotu (30. 9.) si môžete zvoliť svojich poslancov a poslankyne do Národnej rady Slovenskej republiky. V Prešove je pripravených 66 volebných okrskov. Každý z nich bude mať samostatnú volebnú miestnosť otvorenú od 7.00 do 22.00 hod. 

Voliči v meste Prešov si môžu uplatniť svoje volebné právo vo voľbách do NR SR v 66 volebných miestnostiach. Okrem dvoch sú zachované rovnaká volebné okrsky a miestnosti ako pri ostatnom referende (január 2023) či minuloročných spojených voľbách do orgánov územnej samosprávy. Z dôvodu rekonštrukcie školy SPŠ strojnícka na Duklianskej ulici č. 1 v Prešove sú pre tieto voľby určené 2 okrsky v náhradných objektoch. Volebný okrsok č. 27 v Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša na Duklianskej ul. č. 16 a volebný okrsok č. 28 v Spojenej škole Pavla Sabadoša internátnej na Duklianskej ul. č. 2. v Prešove.

Ako voliť?

Po príchode do volebnej miestnosti je volič povinný preukázať svoju totožnosť okrskovej komisii predložením občianskeho preukazu.. Následne okrsková volebná komisia zakrúžkuje poradové číslo voliča v pripravenom zozname voličov a vydá mu hlasovacie lístky a prázdnu obálku. Volí sa v osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov. Volič si vyberie jeden hlasovací lístok tej politickej strany, ktorej sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Tento hlasovací lístok môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky. Ak však volič preferuje určitých kandidátov, na lístku zakrúžkuje poradové číslo kandidáta, ktorému chce odovzdať svoj hlas. Krúžkuje sa poradové číslo najviac 4 kandidátov.

Volič je povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Ak tak neurobí, dopustí sa priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Ak sa volič pomýli, na požiadanie mu môže vydať okrsková volebná komisia nové hlasovacie lístky. Nesprávne upravené lístky sa vhadzujú do rovnakej schránky ako nepoužité hlasovacie lístky.

Povolená je pomoc pri hlasovaní pre zdravotne postihnutých

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok, alebo ho vhodiť do volebnej urny, kvôli zdravotnému postihnutiu (napríklad nemôžu čítať alebo písať), oznámia to pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Títo voliči majú právo vziať do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, aby podľa pokynov upravila hlasovací lístok a vložila ho do obálky. Touto osobou nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie.

Ak má volič so sebou hlasovací preukaz, pri vstupe do miestnosti ho predloží spolu s občianskym preukazom, potom mu volebná okrsková komisia preukaz odoberie. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 hod. do 22.00 hod.


Ďalšie články