Konal sa proces s Kuffovcami, všetci traja vyhlásili, že sú nevinní

Kuffovci Na snímke sprava Štefan Kuffa, Gregor Kuffa a Filip Kuffa. Foto: Adriána Hudecová/TASR.

KEŽMAROK – Na kežmarskom pracovisku Okresného súdu v Poprade začalo dnes ráno hlavné pojednávanie pre prečin nebezpečného vyhrážania formou spolupáchateľstva s obžalovanými Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom, obaja sú poslancami Národnej rady, a tiež s Gregorom Kuffom.

Hneď v úvode pojednávania sudca zakázal vyhotovovanie obrazových i zvukových záznamov priamo v pojednávacej miestnosti.

Prípad, v ktorom sú Kuffovci obžalovaní, sa mal udiať ešte 6. júla 2021. Podľa portálu Aktuality.sk sa obžalovaní údajne snažili kežmarského poľnohospodára v roku 2021 násilným spôsobom vytiahnuť z auta, čo sa im napokon nepodarilo. Gregor Kuffa pred súdom povedal, že v spomínaný deň bol v aute s bratom i otcom. Nepoprel, že sa stretol s poškodeným, ktorý bol tiež autom, avšak k žiadnemu konfliktu nedošlo. Ani jeden z nich nevystúpil z auta a podľa neho nedošlo medzi nimi a poškodeným k žiadnemu fyzickému kontaktu.

Štefan Kuffa pred súdom povedal, že obvinenie je vykonštruované a odmieta ho. Podľa neho nejde o spor medzi Kuffovcami a poškodeným Radoslavom Ksiažekom, ale o dlhodobý spor jeho syna Gregora s firmou Heba, v ktorej poškodený pracuje. Dôvodom sú spory o vlastníctvo poľnohospodárskych pozemkov a hospodárenie na nich a dôvodom trestného oznámenia má byť podľa Štefana Kuffu ďalšie neoprávnené využívanie pozemkov jeho syna Gregora súkromnou firmou. Odmietol tiež, že by sa vyhrážal, alebo fyzicky zaútočil na poškodeného on alebo jeho synovia.

Podľa Filipa Kuffu ide o účelové vťahovanie jeho a jeho otca do kauzy. Pred súdom uviedol, že v žiadnom prípade sa nikdy a nikomu nevyhrážal. Taktiež odmietol, že by on alebo jeho brat či otec zaútočili na poškodeného. Pre neho je záhadou, prečo vôbec poškodený na neho, jeho brata a otca podal trestné oznámenie. Podľa neho všetko súvisí so spormi jeho brata s firmou Heba o pozemky.

Zástupkyňa firmy Heba Henrieta Bagoňová, hoci na súd prišla, pre krátkosť času a ďalšie pojednávanie nestihla vypovedať, keďže sudca prerušil pojednávanie a odročil ho na nový termín. Nevypovedal ani samotný poškodený Radoslav Ksiažek. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční 17. januára 2024. Tam by mali odpovedať poškodený i svedkyňa Henrieta Bagoňová.

Splnomocnený zástupca poškodeného Jozef Beňo uviedol, že na dnešnom pojednávaní boli vypočutí obžalovaní, ktorí uviedli svoju verziu skutkového deja, čo sa udialo. „Na ďalšom pojednávaní bude vypočutý poškodený, ktorý má úplne odlišnú verziu týchto udalostí. Chcem upriamiť pozornosť na to, že pán Ksiažek vždy vypovedal po poučení o následkoch krivej svedeckej výpovede a následkoch krivého obvinenia, s vedomím, že ak by si vymýšľal tieto obvinenia, tak by mu hrozilo trestné stíhanie a sme toho názoru, že je úlohou súdu posúdiť, komu uverí a následne vyhodnotí tieto verzie a prijme rozhodnutie vo veci. Spoliehame sa na to, že súd koná s mimoriadnou precíznosťou a výsledok tohto súdneho konania bude spravodlivý.“


Ďalšie články