Expertka: Slovensko má v rámci EÚ prijateľné ceny hypoték

Budova Národnej banky Slovenska v Bratislave. Foto: Tomáš Halász/TASR Budova Národnej banky Slovenska v Bratislave. Foto: Tomáš Halász/TASR

SLOVENSKO – Hypotekárny trh na Slovensku funguje už 25 rokov a za ten čas prešiel výraznými zmenami. V súčasnosti sa však čoraz viac hovorí o zvyšovaní úrokových sadzieb hypoték a o tom, že je neúmerné.

Ako povedala riaditeľka pre oddelenie úverov a lízingov spoločnosti Centrum poistenia Jana Valkučáková, ročné úrokové sadzby hypoték sa pohybovali v začiatkoch na úrovni 13,5 %, dnes oscilujú stále ešte pod piatimi percentami.

V porovnaní s krajinami EÚ nie sú slovenské hypotéky drahé. „Ak sa pozrieme na dostupné májové štatistiky Európskej centrálnej banky, tak priemerná sadzba nových hypoték bola na úrovni 3,6 %. Vyššie úrokové sadzby sú v Maďarsku, zhruba 10 %, ale aj v Poľsku, približne 8 %,“ poznamenala Valkučáková. Súčasné úrokové sadzby na Slovensku sa síce javia ako vysoké, no faktom podľa nej je, že v súčasnosti dosahujú úroveň z roku 2013, čiže nie je to žiadna novinka.

Najčastejšia otázka klientov je, kedy budú sadzby na hypotékach klesať. „Mať tak vešteckú guľu, vedeli by sme odpovedať, ale dá sa predikovať, že ak základná úroková sadzba ECB dosiahne svoje maximum, na hypotekárnom trhu zrejme budú sadzby niečo tesne pod 5 % p.a.,“ uviedla odborníčka.

Priemerná výška hypotéky bola v začiatkoch na úrovni pod 30-tisíc eur, v súčasnosti je to zhruba 85-tisíc eur. Kým dnes vie záujemca o hypotéku vybaviť úver aj do 48 hodín, v začiatkoch trval schvaľovací proces približne 30 dní. Maximálna výška úveru bola v začiatkoch 70 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti, dnes je to 80 %. Maximálna 30-ročná splatnosť úveru bola posudzovaná do dosiahnutia 65. roku klienta, dnes banky umožňujú aj do 70 rokov veku klienta.

To sú len niektoré údaje, ak porovnáme začiatky zrodu hypoték na Slovensku s rokom 2023. „Čo sa v podstate nezmenilo, je skutočnosť, že tento produkt patrí k najdôležitejším zdrojom financovania investícií súvisiacich s bývaním,“ hovorí Valkučáková.

(sita)


Ďalšie články