EXKLUZÍVNE Úspech nového biskupa očami Kežmarčanov: Modlili sa, aby od nich neodišiel

376858991_687131936776141_4331896039563368531_n Diecézny biskup Spišskej diecézy František Trstenský. Foto: Facebook/Rímskokatolícka farnosť sv. Ondreja - Ružomberok.

KEŽMAROK – Už len niečo viac ako mesiac bude kežmarským farárom a dekanom František Trstenský. Toho pápež František menoval za nového spišského diecézneho biskupa 8. septembra.

Dnes už je známy aj dátum biskupskej vysviacky. Po stretnutí novovymenovaného biskupa s diecéznym administrátorom Jánom Kubošom a emeritným spišským biskupom Andrejom Imrichom sa vysviacka uskutoční 21. októbra o 10.00 h v katedrále v Spišskej Kapitule, oznámilo Spišské biskupstvo.

Už samotné oznámenie mena nového spišského biskupa spôsobilo, zvlášť v Kežmarku, vlnu pozitívnych reakcií. Tie sa však miešali aj so smútkom, keďže vysvätením Františka Trstenského za biskupa prídu o svojho farára. V priebehu necelých štyroch rokov sa to Kežmarčanom stane už druhýkrát, keďže aj súčasný diecézny administrátor Ján Kuboš bol menovaný za spišského pomocného biskupa v čase, keď bol farárom v Kežmarku.

Menovanie Františka Trstenského zasiahlo nielen katolíckych veriacich v Kežmarku. „Z pohľadu evanjeličky vnímam, že post biskupa získal vynikajúci a veľmi múdry človek. Počula som viacero jeho výborných kázní, ktoré museli osloviť každého človeka. Mal pekný vzťah k dospelým, deťom, i k iným vierovyznaniam. Samozrejme, v Kežmarku bude chýbať, ale byť biskupom si plne zaslúži,“ uviedla pre denník Štandard Nora Baráthová.

„Pán dekan, keď bol naposledy u mňa dohodnúť Krížovú cestu na nádvorí hradu, tak sme sa dlho spolu rozprávali. Ja som mu vtedy spomenula, že nech mi prepáči, ale modlím sa, aby neodišiel od nás. On sa zasmial a povedal, že sa nemáme báť. Veľmi mu ten post prajem, je to veľmi dobrý človek a vynikajúci farár. Toto svoje nové poslanie bude brať veľmi zodpovedne, a hlavne s láskou k Bohu, ale aj smerom k ľuďom,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

„Bolo to pre mňa prekvapenie, ale veľmi príjemné. Svätý otec vybral skvelého nového biskupa, úžasného, milého a inteligentného človeka. Bude nám síce v Kežmarku chýbať, ale zo srdca mu to želám a prajem mu mnoho síl a entuziazmu na novom a významnom poste,“ povedal Boris Švirloch

Viac sa rozhovorila Beáta Oravcová, ktorá sa aj v práci častejšie stretávala s novovymenovaným biskupom: „Hossana, žiadalo by sa zaspievať. No zatiaľ moje hrdlo zviera kŕč a oči sú zaliate slzami. Už druhý dekan po sebe na biskupstve. Je možné takto si zvyknúť na človeka, ktorý nosí ornát, štólu, albu, humerál, reverendu či pluviál? Je. Lebo to nie je o tom, čo má človek oblečené, alebo akú zastáva funkciu. Je to o tom, aký je. My, ktorí sme mali česť poznať ho aj bližšie, strávili s ním stovky hodín rozhovormi o živote, vieme, aký je. Aj preto prešiel prísnymi previerkami, aby ho dnes pápež František posadil na biskupský stolec Spišskej diecézy. Moja hlava, no najmä moje srdce potrebujú na prijatie tohto faktu ešte niekoľko dní. No v kútiku duše som už dnes presvedčená, že náš dekan ‚iba‘ tam neskončí…“

„Ako veriacemu Kežmarčanovi mi je ľúto, že odchádza kňaz, ktorý posunul farnosť znovu dopredu – čo sa týka pastoračných aktivít hlavne s mladými, príhovorov na omšiach, atď. Ako člena diecézy ma teší, že je konečne obsadený biskupský stolec,“ uzavrel Kežmarčan Anton Vízner.


Ďalšie články