Mzdy na Slovensku rástli v týchto odvetviach: Je medzi nimi aj to vaše?

euro-870757_1280 Ilustračný záber. Foto: Pixabay

SLOVENSKO – Nominálna mesačná mzda v máji tohto roka medziročne rástla vo všetkých z desiatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Najvyšší rast, takmer 17 percent, si zachoval sektor ubytovania. Naopak, v stavebníctve nominálne mzdy vzrástli medziročne len o 1,4 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Naďalej hodnotu miezd výrazne decimovala vysoká inflácia. Tempo rastu, ktoré ju prekonalo a mzdy dosiahli aj reálny rast, sa prejavilo len v troch spomedzi desiatich odvetví. V ubytovaní boli reálne mzdy medziročne vyššie o 4,4 percenta, vo vybraných trhových službách o 3,3 percenta a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,4 percenta. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli. Najviditeľnejšie v stavebníctve, až o viac ako 9 percent, a tiež v informáciách a komunikácii o 7,4 percenta.

Ilustračné foto. Foto: pixabay.com

Nominálna mesačná mzda v súhrne za päť mesiacov tohto roka vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach, v siedmich z nich dvojciferným tempom. Po započítaní vplyvu inflácie od začiatku roka rast reálnych miezd zaznamenalo len ubytovanie o 4,2 percenta a veľmi mierne aj podniky pôsobiace v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

V ostatných odvetviach mali zamestnanci nižšiu reálnu hodnotu miezd. Reálne mzdy najviac poklesli v informáciách a komunikácii o viac ako 6 percent, v priemysle a aj v doprave a skladovaní takmer o 4 percentá.

(sita)


Ďalšie články