Tajomstvo Kurimy: Viete, akým nárečím sa tu oddávna rozprávalo?

2014 Jurmak 63 Obyvatelia dedinky Kurima môžu byť hrdí na svoju kultúru a tradície. Foto: Kurima.eu

KURIMA – Obyvatelia dedinky Kurima v Bardejovskom okrese sú hrdí na svoju kultúru a tradície. Prvá písomná zmienka o obci síce pochádza z roku 1270, ľudia sa však na tomto území usadili už v neskorej dobe kamennej. Svedčí o tom 18 mohylových násypov, ktoré na hranici kurimsko-kožianskeho chotára skúmal archeológ Vojtech Budinský-Krička.

Dnes má Kurima takmer 1 100 obyvateľov, ktorí sa hrdo hlásia k svojim predkom i histórii. Uprostred dediny stojí Kostol sv. Michala archanjela a neďaleko neho niekdajšie sídlo tamojšej šľachty, Szirmayovský kaštieľ. Priamo v obci je aj miestny lom. Hlina z neho sa už síce nevyužíva na pálenie tehál, ale nadšenci z nej vyrábajú čiernu keramiku.

„Veľa sa o nás dozviete aj v súkromnom múzeu Adama Dziackeho. Ten už viac ako 50 rokov zbiera všetko, čo súvisí s našou dedinou. Nájdete tu roľnícke náradie, krosná, obrusy, keramiku, staré domáce potreby, žehličky a podobne,“ povedal pre TASR starosta obce Jozef Škvarek.
Kurima bola v minulosti známa predovšetkým poľnohospodárstvom. Pšenica dopestovaná v okolitých chotároch končila v troch tamojších mlynoch.

V jednom z nich, ktorý stojí na pravom brehu rieky Topľa, je na konci mlynského náhonu stále zachovalá viac ako 100-ročná turbína. Keď sa prihovoríte ľuďom na ulici, často sa stane, že vám odpovedia v šarišskom nárečí. Tak tu rozprávajú starí i mladí, v rodinách, na spoločenských podujatiach či slávnostiach. Reč svojich dedov uchovávajú vďaka piesňam i ochotníckemu divadlu, ktoré si onedlho pripomenie storočnicu vzniku.

„Keď prídete do Kurimy, nájdete tu pracovitých, skromných a srdečných ľudí. Na Svätého Štefana vás pozveme do divadla. Dakedy u nás nebolo domu, v ktorom by nebol nejaký herec. Radi vás uvidíme aj v lete na slávnostiach či na jarmoku. Tam si môžete zaspievať s naším folklórnym súborom Kurimjan. Privítame vás milým slovom a pohostíme, ako sa patrí. Ak sa vám u nás bude páčiť a získate si našu priazeň, hádam vám prezradíme aj miesta, kde rastú tie najväčšie hríby na východe,“ pozýva starosta.

Správu preložil pre agentúru TASR bývalý starosta Ján Bartoš.

(TASR)


Ďalšie články