Tragický prípad v Parchovanoch: Padnúť mali prvé obvinenia

Tragický prípad v Parchovanoch: Padnúť mali prvé obvinenia Zronený otec uviedol, že chceli Romana preložiť do inej školy, no chlapec nesúhlasil. Foto: Archív/koláž

PARCHOVANY – Základná škola v Parchovanoch zažila v piatok 24. novembra kvôli tragédii, ktorá otriasla obcou, kontrolu. Pre údajnú šikanu si siahol v pondelok predpoludním na život deviatak Roman, ktorý skočil zo strechy školskej budovy. Ťažkým zraneniam hlavy neskôr podľahol.

Na okolnosti tragédie si posvietili odborní poradcovia komisára pre deti Otto Brixi a Svetlana Pavlovičová z Úradu komisára pre deti a pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Trebišov. Brixi avizoval monitoring na sociálnej sieti krátkym statusom. „Samovraždu žiaka Základnej školy v Parchovanoch (okres Trebišov), ktorá mohla byť následkom šikany, ideme v mene Úradu komisára pre deti preveriť na miesto nešťastia,“ napísal a dodal, že odteraz budú konať vždy, keď sa objaví takáto alebo podobná závažná situácia s tragickým koncom. „Deti nám na druhý svet nemôžu brať šikana a psychický teror medzi spolužiakmi,“ zdôraznil Brixi.

Pokračuje aj policajné vyšetrovanie, ktoré pre trestný čin usmrtenia vedie vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove. „Vzhľadom na citlivosť prípadu, aj s prihliadnutím na vek poškodenej osoby, podrobnejšie informácie k prípadu poskytovať nebudeme,“ uviedla krátko po udalosti košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. 

Podľa nášho dobre informovaného zdroja boli pôvodne obvinené tri spolužiačky Romana, v piatok jednu z nich zo zoznamu vypustili. Na výsledky vyšetrovania čakajú najmä pozostalí, ktorí prišli o jediné dieťa. Práve otec mladíka začal verejne hovoriť o šikanovaní syna, kvôli ktorému si chlapec siahol na život.

„Začalo sa to zhruba pred rokom a pol. Prečo si zasadli dievčatá práve na neho, Roman netušil, a my rovnako. Chceli sme ho preložiť do inej školy, ale syn nesúhlasil. Veril, že to zvládne. Ako vidíme, dopadlo to najhoršie, ako len mohlo,“ povedal Roman st., ktorý si so synom veľmi dobre rozumel.

„Netušili sme s manželkou, keď sme sa pred rokmi sťahovali do Parchovian, čoho sa dožijeme. Veď aj ja som bol mladý, ale nikdy som nikomu neubližoval. Ako tínedžeri sme sa bláznili, ale nie takýmto spôsobom, ako to urobili tieto deti. Kričať na rovesníka, aby skočil zo strechy? Nemám slov,“ povedal pre Prešovský Štandard zronený otec, ktorého čaká v nedeľu najťažšia chvíľa v živote – pochovať vlastné dieťa.

Súčinnosť pri vyšetrovaní tragédie v Parchovanoch sú pripravení poskytnúť aj ministerstvo školstva a Štátna školská inšpekcia, ale len v prípade, ak ich oslovia orgány činné v trestnom konaní. Zástupca zriaďovateľa, starosta obce Marián Hazuga, a riaditeľ školy Ivan Račkovský sa k tragédii zatiaľ nevyjadrujú. Potvrdili, že tak urobia, až keď budú známe závery policajného vyšetrovania.


Ďalšie články