POPRAD – V Poprade v týchto dňoch pokračuje výmena verejného osvetlenia. Pri dome kultúry začiatkom tohto týždňa osadzovali nové stožiare, čo spôsobilo aj krátkodobé dopravné obmedzenie. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti, práce prebiehajú aj v iných častiach mesta.

„Doplnené bolo nové osvetlenie na Bottovej ulici. Kompletná výmena kabeláže, podperných bodov a svietidiel bola vykonaná na Chalupkovej ulici, časť i na Kollárovej a momentálne beží kompletná výmena verejného osvetlenia s výmenou kabeláže pre cestnú svetelnú signalizáciu (CSS) na ceste I/66 od železničného podjazdu cez kruhový objazd až k Uherovej ulici,“ uvádza mesto.

Pôvodné verejné osvetlenie už bolo podľa primátora Antona Danka značne technicky opotrebované. Upozornil, že niektoré staré stožiare vplyvom času začali chátrať a stali sa nebezpečnými pre svoje okolie. „Výhodou je aj to, že nové verejné osvetlenie zníži prevádzkové náklady a spotrebu elektrickej energie. Výmenou získame možnosť budúceho doplnenia smart prvkov a prepojenia svietidiel verejného osvetlenia s rozvádzačmi zabezpečujúcimi diaľkové ovládanie. To umožní diagnostiku osvetľovacej sústavy a nastavenie intenzity svietenia za účelom zníženia spotreby elektrickej energie,“ objasnil primátor.

Do konca roku 2023 mesto plánuje ukončiť komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia a CSS na ceste I/66 a taktiež jeho doplnenie na Rovnej ulici a v Továrenskej štvrti. Ukončenie prác bude závislé aj od klimatických podmienok. Obnova časti verejného osvetlenia, rekonštrukcia kabeláže, výstavba a doplnenie verejného osvetlenia si vyžiada podľa zmlúv s dodávateľmi približne 1,26 milióna eur.

(tasr)

Nové správy

Polícia v Grécku zadržala 13 ľudí, ktorí zrejme podpálili les na ostrove Hydra. Požiar údajne vznikol kvôli odpáleniu zábavnej pyrotechniky z jachty.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelské armádne sily pripútali zraneného Palestínčana ku kapote vojenského džípu. Stalo sa tak počas sobotňajšieho zatýkacieho zásahu v okupovanom meste Jenin na západnom brehu Jordánu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenský reprezentant v skejtbordingu Richard Tury si zabezpečil miestenku na OH 2024. Účasť v Paríži si zaistil postupom do finále disciplíny street na podujatí olympijskej kvalifikačnej série v Budapešti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Úrady v Stredoafrickej republike obvinili humanitárneho pracovníka z terorizmu a podkopávania bezpečnosti štátu. Martin Joseph Figueira, konzultant americkej mimovládnej organizácie bol zadržaný ešte v máji a obvinený z toho, že komunikoval s ozbrojenými skupinami s cieľom zosnovať v republiky prevrat.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Egypt odobral prevádzkové licencie 16 turistickým spoločnostiam, pričom ich obvinil zo zodpovednosti za smrť egyptských pútnikov v Mekke.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Portugalskí futbalisti si zaistili postup do osemfinále ME v Nemecku. V sobotňajšom zápase F-skupiny zdolali Turecko 3:0 a obsadia prvé miesto v tabuľke. O triumfe rozhodli už v prvom polčase, keď si v priebehu ôsmich minút zaistili dvojgólové vedenie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čína hrozí trestom smrti pre taiwanských separatistov. Oficiálne definovala správanie smerujúce k nezávislosti Taiwanu ako trestný čin, pričom páchateľom hrozia až tresty smrti. Podľa analytikov ide o krok, ktorý vyvolá ešte viac napätia v regióne.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

SHMÚ upozorňuje na búrky a povodne na východe Slovenska. V okresoch Snina, Humenné a Trebišov hrozia povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bratislavský dopravný podnik predáva staré autobusy, cena je od tisíc eur. Rozhodol sa tak zbaviť ojazdených vozidiel. Podnik vyhlásil súťaž, v rámci ktorej sa môžete uchádzať o kúpu jedného, ale i viacerých starých vozidiel.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu; hlásia troch mŕtvych. Bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pre vodákov pribudlo na Váhu v Hlohovci nástupné a výstupné miesto. Oficiálne otvorenie a krst nového nástupiska sa konal v sobotu pri Zámockej záhrade na Nábreží Andreja Hlinku. Informovala o tom riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, Tatiana Nevolná.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na vojenské cvičenie. Uskutoční sa tak spoločné vojenské cvičenie, na ktorom sa okrem Američanov zúčastní aj Južná Kórea a Japonsko, ktoré zintenzívnilo svoj vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve so Severnou Kóreou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Streľba, ktorá poškodila kanceláriu Medzinárodného výboru Červeného kríža v Gaze sa má vyšetriť, vyzval šéf európskej diplomcie, Josep Borell.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pilot McLarenu, Lando Norris, si vyjazdil druhú pole position v kariére. Britský jazdec dosiahol v sobotňajšej kvalifikácii na okruhu v Barcelone čas 1:11,383 minúnty.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pri útoku izraelskej armády v Libanone prišiel o život vplyvný spojenec Hamasu, vodca libanonskej odnože islamistickej skupiny Džamá Islámíja. Pri sobotňajšom útoku prišiel o život vodca jednotiek al-Fadžr Ajmán Ghutmí. K útoku došlo v západnej časti údolia Bikáa a asi desať kilometrov od hranice so Sýriou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Do Chorvátskeho vojenského priestoru chodia českí turisti aj napriek tragédii s granátom. Česi chodia na vojenskú turistiku, kde sa fotia pri tankoch, či zbierajú náboje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Taliansky ostrov Capri pre problémy s dodávkami vody zakázal vstup turistom. Hrozí, že dovolenková destinácia zostane vyprahnutá. Zákaz vydal starosta Capri, Paolo Falco.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Seredi vo firme, ktorá sa zaoberá lisovaním kovov, zomrel muž. V sobotu ráno v lisovni kovov došlo k smrteľnému pracovnému úrazu zamestnanca. Polícia Trnavského kraja o tom informuje na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ochranári radia, ako pri kempovaní neprilákať medveďa. Kempovať by sa malo len miestach, ktoré sú na to určené.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vatikán odpovedal austrálskemu arcibiskupovi Comensolimu ohľadom povolenia sláviť „tradičnú“ svätú omšu v katedrále v Melbourne. Odpoveď prišla po roku a bola zamietavá.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na juhovýchode Švajčiarska zavalilo štyri osoby, jednu už vyslobodili. Stalo sa tak po záplavách, ktoré sa v noci na sobotu prehnali mestečkom Mesocco v alpskom údolí Graubünden na juhovýchode Švajčiarska.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia vyšetruje sobotňajší ranný požiar hotela v Piešťanoch. Požiar vypukol centre mesta v hoteli Eden, ku ktorému bola vyslaná v sobotu ráno o 4.30 h.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hugo Boss chce opäť viac vyrábať v Európe a Amerike. „Našou stratégiou je: To, čo sa predáva v Amerike, by sa malo vyrábať v Amerike. Čo sa predáva v Európe, v Európe,“ uviedol šéf koncernu Daniel Grieder pre nedeľník Welt am Sonntag.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Taiwan vo svojom okolí spozoroval 41 čínskych lietadiel a sedem plavidiel. Podľa informácií taiwanského ministerstva obrany v priebehu 24 hodín prekročilo stredovú líniu v Taiwanskom prielive až 32 vojenských lietadiel z celkového počtu 41.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Robert Kaliňák považuje za potrebné stanoviť si jasné pravidlá účasti politikov na športových podujatiach, na ktorých reprezentujú štát. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s využitím vládneho špeciálu niektorých politikov na futbalový zápas do Frankfurtu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najmenej 42 ľudí údajne zahynulo v sobotu počas izraelských vzdušných útokov na štvrte mesta Gaza na severe palestínskej enklávy, uviedlo palestínske hnutie Hamas.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Atentát na Fica vyšetrený nie je, vláda však vie, ako naň reflektovať. Oficiálny názov tejto reflexie znie: návrh zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Sektor drahých kovov prechádza obdobím konsolidácie. Po silnom raste začiatkom roka dáva táto fáza obchodníkom a investorom čas prispôsobiť sa novým a vyšším úrovniam.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Finančná správa varuje pred suvenírmi z ohrozených druhov živočíchov a rastlín. Nelegálny dovoz môže totiž cestovateľov stáť vysoké pokuty alebo aj trest odňatia slobody.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Česko zasiahli v piatok večer a v sobotu v noci veľmi silné búrky, ktoré polámali stromy. Hasiči hlásili viac ako tisíc výjazdov, najviac zásahov mali v Juhomoravskom kraji.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci parlamentu sa budúci týždeň opäť pokúsia zvoliť kandidátov na sudcu ústavného súdu. Kandidátmi na túto funkciu sú Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Do 15. júla musia školy podať na úrady práce oznámenie o vydaných obedoch z dotácie na stravu. V auguste zase musia doručiť zoznam detí, na ktoré žiadajú poskytnúť preddavok na dotáciu stravy od prvého septembra.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

De Jong Slovakia plánuje investíciu viac ako 63 miliónov eur na vybudovanie nového závodu na výrobu nerezových zásobníkov vody pre tepelné čerpadlá v Prešove. Na tento zámer firma požiadala o investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov v hodnote viac ako 11 miliónov eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Približne 80 ľudí evakuovali v noci na sobotu na západe Nemecka. Budove, v ktorej bývali, hrozí zrútenie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslankyňa SaS Mária Kolíková v relácii Sobotné dialógy kritizovala výroky Roberta Kaliňáka, ktorými ju v minulosti označil za vrahyňu generála Lučanského. Podľa jej slov práve pre túto „nálepku“ následne čelila nepriateľskému ataku pri prechádzke v parku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Minister obrany Robert Kaliňák pripustil, že lex atentát bol „šitý horúcou ihlou“. Zaznelo to v diskusii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko v súvislosti s prípravou tohto zákona.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Cestovné kancelárie majú letné dovolenky vypredané už na približne 70 až 75 percent. Podľa viacerých cestoviek je v tomto roku o kúpu letných dovoleniek mimoriadny záujem už od spustenia predaja zájazdov first minute.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzskom a Čínou spoločne vyvinutý satelit odštartoval v sobotu z kozmodrómu Si-čchang na juhozápade Číny. Družicu vyniesla raketa Long March 2-C.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pasažieri jachty ohňostrojom zapálili jediný les na ostrove Hydra v Grécku. Požiar sa najprv pokúšali uhasiť sami, napokon zasahovali hasiči.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Silné búrky sa v sobotu môžu vyskytovať predovšetkým na východe a Gemeri, a to až do večerných hodín. Počasie v našej oblasti ovplyvňuje zvlnený studený front.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články