Vreckové je pre deti dôležitá súčasť ich života, kľúčom k úspechu je pravidelnosť

Prvý školský deň Najdôležitejšia vec pri problémoch je komunikácia. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Pavol Zachar

SLOVENSKO – Sú rodičia, ktorí dávajú svojim deťom vreckové. Je však vhodné to robiť tak, aby sme ich pritom naučili aj hospodáriť. Podľa psychológov je kľúčom k úspechu pravidelnosť.

Pre mladšie deti je ľahšie naučiť sa hospodáriť s peniazmi vtedy, keď dostávajú vreckové raz za týždeň. Už prvák je zvyčajne schopný obhospodáriť zopár vlastných drobných. Neskôr, pri starších deťoch, je možné tento interval vreckového predĺžiť.

Aby sa deti naučili svoje náklady plánovať. Osvoja si v predstihu systém výplat, keďže dospelí dostávajú zárobok iba raz za mesiac. Výška vreckového by sa mala odvíjať jednak od toho, na čo sú tieto peniaze určené, a jednak od finančnej situácie rodiny.

Psychológovia neodporúčajú dávať deťom peniaze za dobré známky alebo za pomoc v domácnosti. Vreckové má byť obnos peňazí fixnej výšky, ktoré dostáva pravidelne. Za extra prácu, ako sú napríklad povysávanie auta alebo pomoc v záhrade u babky, môže byť extra pláca.

Dieťa v tínedžerskom veku je podľa odborníkov z Partners Group SK určite pripravené na svoj prvý účet. Dôležitejšie ako super vyzerajúca karta je však nastavenie účtu. Napríklad niektoré banky ponúkajú k detskému účtu alebo karte poistenie straty dokladov a osobných vecí, prípadne aj úrazové poistenie. Partners Group SK odporúča vybrať si taký účet, kde nielen vedenie účtu, ale aj platby v obchode a výbery z bankomatu sú bezplatné.

Dôležité je od začiatku dieťaťu vysvetliť účel založenia účtu. To znamená, prečo má mať svoj účet, ako ho používať, a nie v akej banke je založený, prípadne podľa toho, ktorá banka má akú reklamu. Dôležité je podľa odborníkov naučiť dieťa základné princípy finančnej gramotnosti, ako je zostavenie a stráženie osobného rozpočtu, mali by sa naučiť šetriť, vedieť si zrátať, koľko a na čo potrebuje a naučiť sa plánovať so svojimi financiami.

(sita)


Ďalšie články