AKTUALIZÁCIA z Levoče: Zničený most nahradí dočasný pontónový

1694511846032 Prepadnutý most v Levočskej doline. Foto: Rastislav Ovšonka

LEVOČA – V súvislosti so vznikom mimoriadnej udalosti, pri ktorej došlo k poškodeniu a pádu mosta na Levočskom potoku v mestskej časti Levočská Dolina, vyhlásilo mesto Levoča včera, 12. septembra, od 10.00 h mimoriadnu situáciu.

„Na krízovom štábe sme prioritne riešili znovunapojenie tejto časti pre automobilovú dopravu, keďže táto je momentálne znemožnená,“ povedal pre Štandard viceprimátor Levoče Pavol Papcun krátko po rokovaní krízového štábu mesta.

Mesto Levoča má zabezpečený pontónový most, ktorý už je na ceste. Poskytla mu ho Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Tá podľa viceprimátora veľmi rýchlo zareagovala na vzniknutú situáciu. Pavol Papcun predpokladá, že už dnes večer, alebo najneskôr zajtra bude pontónový most osadený. Dočasné premostenie bude vybudované neďaleko prepadnutého mosta. Ten zostane zatiaľ zatvorený. Potom bude mesto Levoča riešiť odstránenie poškodeného mosta a následne aj výstavbu nového premostenia. „Poškodená je aj vozovka, lebo most vytrhlo aj s pätkami. To bude treba odstrániť a postaviť nový most,“ doplnil viceprimátor.

Vrátil sa aj k samotnej nehode, ktorá sa udiala na moste a naznačil možnú príčinu jeho kolapsu. „V dôsledku dopravnej nehody došlo k deštrukcii mostnej konštrukcie. Na most, ktorý mal nosnosť 16 ton, čo bolo aj riadne označené, vošlo vozidlo s váhou približne 32 ton, čo mostná konštrukcia neuniesla, pod váhou vozidla sa prelomila a vozidlo ostalo zakliesnené,“ povedal viceprimátor Levoče.

Kolapsom mosta došlo odrezaniu jednej lokality od zvyšku mestskej časti, kde podľa viceprimátora žije približne 32 ľudí. Okrem toho sa tam nachádzajú penzióny a chaty, a tiež lyžiarske stredisko Levočská dolina.


Ďalšie články