V Poprade sa chystá obrovská investícia: Neuveríte, na čo si mesto zoberie 5-miliónový úver

POPRAD – Mesto Poprad si zoberie dlhodobý investičný bankový úver vo výške päť miliónov eur. Použiť ho chce na financovanie kapitálových výdavkov mesta. Ako vysvetlila vedúca ekonomického odboru na tamojšom mestskom úrade Adriana Sedláková, využívaný bude v súlade s tým, čo bude schválené v rozpočte na nasledujúce rozpočtové roky.

Čerpanie úveru bude podľa dôvodovej správy možné v tomto roku až do 31. decembra 2024, pričom samospráva ho bude splácať do 31. decembra 2039. Začiatok splácania istiny úveru je v januári 2025. Fixná úroková sadzba na päť rokov bola stanovená vo výške 3,38 percenta. V stanovisku hlavného kontrolóra mesta Mariána Soliara sa uvádza, že mesto spĺňa podmienky na prijatie návratného zdroja financovania.

Poslankyňa Helena Mezenská označila za neprijateľné zadlžovanie a zaťažovanie mesta úverom bez toho, aby bolo známe, na čo je potrebný. Ako však vysvetlil poslanec Jozef Košický, samospráva ho potrebuje na prípadné možné vykrytie ďalších nákladov, ktoré vzniknú mestu, v prípade, že by v budúcnosti išlo do rozpočtového provizória. „Aj keď si ho zoberieme, ešte to neznamená, že ho musíme celý vyčerpať,“ poznamenal. Viceprimátor Ondrej Kavka doplnil, že peniaze poslúžia aj v prípade spoluúčasti mesta pri zapojení sa do výziev.

Mesto ešte v roku 2020 podpísalo zmluvu o úvere vo výške 20 miliónov eur s účelom použitia na projektové investície so splatnosťou do 31. decembra 2039, dočerpať ho však nestihlo. Takúto možnosť malo totiž do konca roka 2022, neskôr bola táto doba dodatkom k zmluve predĺžená na 24. máj tohto roka. Ako vyplýva z dôvodovej správy, čerpanie úveru k tomuto dátumu bolo vo výške viac ako 15 miliónov eur.

Ilustračné foto. Foto: pixabay.com

„Rozdiel medzi plánovanou výškou čerpania úveru a reálnym čerpaním úveru je takmer 4,9 milióna eur, nakoľko v období čerpania úveru bola ekonomika ovplyvnená pandémiou COVID-19 a neskôr taktiež vojnovým konfliktom na Ukrajine. Tieto skutočnosti nepriaznivo ovplyvnili proces obstarávania a realizácie plánovaných investičných akcií. Nebolo možné obstarať a zrealizovať všetky plánované investičné akcie,“ píše sa v dôvodovej správe. Mesto však s úverom v rozpočte počíta, banky preto požiadalo o vypracovanie ponúk na poskytnutie spomínaného dlhodobého investičného úveru vo výške päť miliónov eur. Ak by podľa Sedlákovej schválenie úveru neprešlo, peniaze by muselo čerpať aj z rezervného fondu.

Vlani mesto splácalo dva úvery zo Štátneho fondu na rozvoj bývania z rokov 2002 a 2008, a tiež istiny a úroky z výšky načerpaného úveru. Celková suma dlhu mesta predstavovala v závere minulého roka takmer 11,8 milióna eur. To predstavuje 22,64 percenta zo sumy skutočných bežných príjmov za rok 2021. Poslanci v tomto roku odsúhlasili žiadosť o úver z environmentálneho fondu dokopy vo výške tri milióny eur.

„Prvý vo výške 1,5 milióna eur pre modernizáciu ZŠ Jarná nám už bol schválený, čakáme na uzavretie verejného obstarávania a bude možné podpísať zmluvu o úver,“ vysvetlila Sedláková. Ďalší úver z envirofondu sa týka modernizácie verejného osvetlenia na uliciach Štefániková a Rožnavská. Samospráva však nakoniec v tomto prípade žiadala len o 995-tisíc eur.

(sita)


Ďalšie články