„Včely potrebujú stabilnú zimu, aby si dobre oddýchli a potom pozvoľna a stabilne nastupujúce oteplenie. Akonáhle oteplenie strieda ochladenie, tak ako sme tomu boli často svedkami teraz, včielky to pomýli a nemajú dostatok síl pre starostlivosť o plod a nábeh do sezóny je pomalší a náročnejší,“ vysvetlil Jozef Diabelko, ktorý má včely na streche hotela na starosti.
Aj napriek náročným podmienkam, sedem včelstiev podľa neho pracuje na tom, aby hostia mali na raňajky k dispozícii najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk. „Náš med chutí a vonia úplne inak ako med z iných lokalít. Je to určite nielen výnimočným prostredím, v ktorom sa nachádzame, ale aj tým, že celá starostlivosť o včelstvá prebieha výlučne s použitím prírodných produktov. Aby sme včielkam vytvorili čo najlepšie podmienky, tak ani my pri starostlivosti o zeleň v okolí hotela nepoužívame žiadnu chémiu,“ doplnila riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová.

Prínos včelnice vo vysokej nadmorskej výške hodnotí skúsený včelár pozitívne. „Ja myslím, že rozhodne je to dobré. Síce sa nájdu hlasy, ktoré tvrdia, že včela medonosná je hospodárske zviera a do divej prírody nepatrí, no podľa môjho názoru sú včely veľmi efektívne opeľovače a týmto spôsobom pomáhajú tunajšej flóre lepšie prosperovať. Chránená rastlinka nerieši či ju opelil čmeliak, včela divá alebo včela medonosná. Rovnako medveď to na maline nepozná. A pokiaľ to robíme takýmto šetrným spôsobom s niekoľkými rodinami, tak tým určite neohrozíme ani prirodzene sa vyskytujúce druhy hmyzu,“ doplnil Jozef Diabelko. Zámerom do budúcnosti je doplniť do vybavenia hotela aj domček pre divé včely alebo čmeliaky.
V rámci projektu „Včely v horách“, ktorý je realizovaný v spolupráci s Občianskym združením Apis Carpatica, pripravili v hoteli aj náučnú stenu s infopanelmi o včelách a ich význame a náučný detský kútik.